App

Hoeveel kost een skatepark - Skatepark kosten

Gepubliceerd: 1-6-2022

Skateparken komen natuurlijk in alle soorten en maten. In de meeste grote steden in Nederland kun je grote indoor skatehallen vinden waar je in de meeste gevallen zelfs entree betaald, terwijl kleinere dorpen vaak een enkele metalen halfpipe hebben. Uiteraard zitten er enorme verschillen in kosten tussen deze soorten skateparken en de kosten van het onderhoud. We beginnen in deze lijst eerst bij de goedkoopste vormen van skateparken en kijken dan naar steeds duurdere vormen.

Enkele metalen quarterpipe

< €5000

Kleine dorpen kozen vroeger vaak voor deze optie omdat het een goedkope en makkelijke manier was om een skateplek te maken. Metalen quarterpipes kunnen gemakkelijk geplaatst worden en hoeven alleen aan de ondergrond vast gemaakt te worden. Een groot nadeel en een van de redenen waarom ze steeds minder worden gebruikt in skateparken is dat ze na een tijd erg gevaarlijk kunnen worden. Het metaal kan door regen bijvoorbeeld erg glad worden en de metalen platen kunnen losraken. Daarnaast vergen ze relatief veel onderhoud en kunnen ze veel lawaai maken.

Quarterpipe van beton

~ €17.000 (Schijndel)

Betonnen skateparken zie je steeds vaker en steeds meer metalen skateparken worden vervangen door skateparken van beton. Betonnen skateparken kosten een stuk meer dan die van metaal omdat ze in de meeste gevallen op maat worden ontworpen en ter plekke volledig worden gebouwd. Een voordeel is dat ze erg sterk zijn en daardoor minder onderhoud nodig hebben en een stuk langer mee kunnen.

Klein skatepark

~ €50.000 (Maassluis, Winsum)

Op steeds meer plekken in Nederland kiezen gemeenten om de enkele quarterpipes, halfpipes and ramps te vervangen door kleine betonnen skateparkjes waar de onderdelen beter in elkaar overgaan en de skate-ervaring daarmee een stuk fijner wordt. Deze kleinere skateparken kunnen met een prijs van rond €50.000 een forse prijs zijn voor kleine dorpen maar met de groeiende belangstelling zien steeds meer plekken het als een waardige investering. Deze skateparken bestaan vaak uit een of twee quarterpipes en een of meer andere obstakels.

Middelgroot skatepark

~ €150.000 (Veenendaal, Putten, Veenendaal)

In de meeste steden kun je tegenwoordig een of twee middelgrote skateparken vinden. Deze skateparken bestaan vaak uit enkele quarterpipes, obstakels, trappen en rails.

Groot skatepark

~ €300.000 (Hengelo)

In de grotere skateparken kun je in de meeste gevallen bijna alles vinden wat je als beginnende skater zoekt. Zo bestaan ze uit de eerder genoemde onderdelen en hebben ze vaak extra's zoals een bowl of halfpipe.

Groot skatepark met pumptrack

~ €700.000 (Uden)

Naast het skaten gebruiken veel kinderen skateparken ook als step- of BMX-baan. Om hier een speciale plek voor te maken, worden veel skateparken gebouwd in combinatie met een pumptrack. Deze pumptracks vergen echter een groot oppervlak waardoor deze parken ook een stuk duurder zijn.

Extra grote skateparken van 3000m2 en groter

> €2.000.000 (Amsterdam)

Nadat skaten werd opgenomen in de Olympische spelen en door de groeiende populariteit, werden er in steeds meer landen extra grote skateparken gebouwd. Zo ook in Amsterdam, waar recent het grootste skatepark van Nederland werd gebouwd. Het skatepark is gemaakt van beton en je kunt er bijna alles vinden voor zowel beginnende als gevorderde skaters. Het skatepark heeft de gemeente meer dan 2 miljoen euro gekost.